21 Julai 2009

Persepsi Perkauman Dalam Kes Kematian Teoh

BERULANG kali pemimpin kanan kerajaan dan pegawai tinggi polis menasihati (sebenarnya memberi amaran) orang ramai agar tidak membuat pelbagai andaian dan spekulasi tentang kematian misteri Teoh Beng Hock, 30, setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah, anggota exco kerajaan negeri Selangor, 16 Julai lalu.

"Kami bukan mahu menyembunyikan sesuatu. Kami mahu perkara ini disiasat secara telus. Polis sedang menyiasat dan kita patut tunggu sehingga mereka menyiapkan siasatan mereka," janji Timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Teoh - yang sepatutnya mendaftarkan perkahwinan dengan tunangnya, Soh Sher Wei, 28, pada 17 Julai, sebelum melangsungkan perkahwinan mereka pada Oktober - ditemui mati, di tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam, selepas disoal siasat selama kira-kira 10 jam, bermula jam 5 petang sehingga pukul 3.45 pagi oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. Pejabat SPRM terletak di tingkat 14 bangunan sama.

Bagai penjenayah tegar

Lagak siasatan SPRM seolah-olah Teoh penjenayah tegar sehingga perlu dipaksa kenyataan yang kelur dari mulutnya selari dengan kehendak pihak berkuasa. Beliau disoal siasat berhubung dakwaan salah guna wang peruntukan Dun membabitkan beberapa Adun Pakatan Rakyat Selangor, kebanyakannya DAP. Ramai mempersoalkan, mengapa taktik ugut-ancam (yang lapuk dan kuno itu) yang masih dipakai pegawai penyiasat SPRM?

Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar mengecam tindakan SPR menyoal siasat dalam tempoh yang panjang dan hingga ke awal pagi, yang disifatkannya sebagai satu penderaan mental yang menyebabkan fizikal menjadi lemah dan tertekan dari segi psikologi. Tindakan itu adalah menyalahi etika, amalan dan prinsip hak asasi manusia.

Selain itu, ramai tidak puas hati dengan penjelasan Pengarah Siasatan SPRM, Dato' Mohd Shukri Abdull, apatah lagi apabila beliau seperti mahu mengandaikan (malah membuat kesimpulan) Teoh mungkin telah membunuh diri. Shukri berkata, "Kita tak pasti dia terjatuh atau lompat atau apa."

Lebih ramai lagi yang marah dengan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Nazri Abdul Aziz. "Saya dapat laporan awal dari SPRM mengatakan dia dah dilepaskan selesai soal siasat semalam. Jadi, dia patut balik rumah. Kita pun tak tahu dia nak terjun bangunan itu ...," kata Nazri. Beliau turut dilihat seolah-olah menuduh Teoh membunuh diri.

Muhyiddin atau Nazri, begitu juga dengan pihak polis dan SPRM, harus menyedari bahawa rasa ingin tahu rakyat terhadap peristiwa sebenar kes kematian Teoh begitu membuak-buak sekali. Keghairahan itu tidak akan padam hanya dengan nasihat (atau arahan) agar menunggu siasatan polis selesai. Apatah lagi dalam keadaan integriti pihak polis dan SPRM berada pada kedudukan terendah.

Proses siasatan SPRM dicurigai

Agak mudah untuk mencari contoh tentang kes-kes bagaimana proses siasatan pihak polis dicurigai ketelusannya. SPRM yang baru bertukar nama daripada Badan Pencegah Rasuah (BPR)dan diberikan kuasa lebih luas pada Disember lalu turut menyimpan kes-kes yang merendahkan martabat dirinya sendiri.

Kerajaan BN juga tidak dapat menghalang rakyat daripada membuat andaian demi andaian, khususnya apabila banyak persoalan yang mencurigakan timbul dalam kes kematian Teoh. Suara hati dan gelodak rasa rakyat tidak mudah untuk ditundukkan hanya dengan perintah dan amaran pihak berkuasa.

Sememangnya pemerintah atau penguasa di Malaysia, khususnya sejak 1998, tidak mempunyai wibawa untuk mempengaruhi pandangan majoriti rakyat terhadap beberapa isu kritikal, apa lagi membabitkan institusi, seperti polis dan SPRM, yang dilihat jarang berlaku adil kepada setiap rakyat tanpa mengira latar belakang pegangan politik.

Kedua-dua badan yang sepatutnya bebas itu menjadi kuda tunggangan kepada Umno- BN bagi melumpuhkan kekuatan seteru politik mereka. Jika dirujuk aduan orang ramai, SPRM sepatutnya segera menyiasat tokoh-tokoh kenamaan dari BN, malangnya tumpuan lebih diberikan kepada pemimpin Pakatan Rakyat.

Ya, kita lebih mudah mengingati kes-kes salahguna kuasa bertaraf mega yang membabitkan para pemimpin tertinggi BN. Sebut saja skandal kewangan terbesar PKFZ bernilai belasan bilion rimggit, juga istana puluhan juta ringgit bekas Menteri Besar Selangor.

Itu belum disebut kes-kes lama, yang kebanyakannya sudah senyap sepi tidak diperkatakan lagi, apalah sangat dengan dakwaan berlaku penyelewengan dalam pengagihan dana Adun-Adun Selangor itu, misalnya membabitkan RM2,400 bekalan bendera Malaysia!

Cara pegawai-pegawai SPRM melakukan serbuan ke pejabat Exco-Exco Kerajaan Negeri Selangor dan Adun-Adun Pakatan Rakyat seolah-olah mahu membentuk satu persepsi umum bahawa Kerajaan Pakatan juga korup dan tidak terlepas dari elemen salahguna kuasa seperti yang sering dikaitkan dengan Kerajaan Umno-BN.

SPRM hanya mahu tahu sumber

Pengalaman saya turun naik pejabat BPR, di Shah Alam dan juga ibu pejabat di Putrajaya, pada tahun 2001, bagi melaporkan kes Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo, cukup memeritkan. BPR lebih berminat untuk mengetahui siapa sumber yang mendedahkan kes salahguna kuasa kuasa bekas Menteri Besar Selangor itu daripada mendapatkan bukti-bukti bagi membantu penyiasatan.

Malah, belum pun keluar dari pejabat BPR, saya yakin laporan saya itu sudahpun berada di atas meja Khir! Demikian eratnya hubungan pegawai kanan BPR dengan pimpinan tertinggi Umno-BN, masing-masing saling 'bertukar-tukar maklumat', mempertahankan 'maruah' kawan-kawan!

Kematian Teoh, apa pun rumusannya nanti, dijangka memberi kesan besar terhadap percaturan politik menjelang pilihan raya ke-13 yang dilihat begitu kritikal buat semua parti. Harapnya Pakatan Rakyat semakin erat selepas nampak agak 'berselisih faham' baru-baru ini.

Daripada tragedi Teoh ini - dan sebelumnya episod rampasan kuasa di Perak - saya rasa pengundi bukan Melayu semakin jauh daripada BN manakala pemimpin PAS mempunyai tanggungjawab lebih besar untuk mengalihkan sokongan pengundi Melayu kepadanya. Rakyat dapat melihat sendiri bagaimana sikap pilih kasih, diskriminasi dan pendakwaan terpilih yang begitu menjolok mata.

Wibawa SPRM yang jatuh merudum sukar dipulihkan jika pegawai tertingginya, terutama Ketua Pesuruhjaya dan Pengarah Siasatan serta Pengarah Selangor digantung tugas bagi menjamin ketelusan dalam siasatan.

Dan, usah biarkan persepsi perkauman semakin galak dalam mentafsirkan situasi politik semasa termasuk dalam kes kematian Teoh ini. Ini soal keadilan yang mesti diberikan kepada setiap rakyat, tidak kira agama, bangsa dan pegangan politiknya.

Dalam pada itu, propaganda Umno tentang ketuanan Melayu mesti disanggah secara berkesan, terutama oleh PAS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Silakan memberi komentar anda. Moga ianya akan terus bersama membina keyakinan untuk perjuangan.